Kies de juiste stofzuiger voor jouw huis!

Kies de juiste stofzuiger voor jouw huis!
Stofzuigers, ze zijn er in tal van soorten en maten. Misschien zie jij door het stof de stofzuigers niet meer en kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van een goed model dat bij je past. We vertellen je graag wat meer over de opties en de zaken om rekening mee te houden. Aan de hand van een aantal keuzes loodsen we je door de vraag: welke stofzuiger past bij mij?

Steelstofzuiger of traditioneel model
Tegenwoordig zijn steelstofzuigers erg populair. Een groot voordeel is dat ze een fijne hoogte hebben en dat je die lompe stofzuigerkast niet achter je aan hoeft te trekken. Daarentegen zijn steelstofzuigers wel wat zwaarder ter hand, omdat je het stofreservoir immers zelf moet tillen. Dat heeft dan meteen als gevolg dat de opvangbak wat kleiner is, waardoor je hem vaker moet legen. Wat sommige steelstofzuigers dan weer wel als voordeel hebben, is dat ze een ingebouwde kruimeldief kunnen hebben. Ze zijn dan multifunctioneel. Steelstofzuigers beslaan bovendien minder ruimte en kunnen vaak draadloos gebruikt worden. Wie vaak ‘dagelijks snel even’ stof wil zuigen kiest wellicht liever voor een model met steel, terwijl iemand die enkele keren per week een grote beurt doet, misschien beter uitkomt met een traditionele stofzuiger.

Stofzuiger met of zonder zak
Zowel voor een model met als zonder zak valt iets te zeggen. Zonder zak heeft als groot voordeel dat je geen stofzakken meer hoeft te verwisselen. Ben je weer eens aan het zuigen en zit die zak vol, maar heb je er geen op voorraad, dan kun je niet verder. Om nog maar niet te spreken over het feit dat veel mensen vergeten welke stofzak ook alweer in de betreffende stofzuiger past. Een reservoir legen is simpelweg wat handiger. Waarom dan wel nog kiezen voor een stofzak? Dit is zonder twijfel de beste keuze als je last hebt van een huisstofmijtallergie. Als je de zak vervangt dan komen er immers minder stoffen vrij dan wanneer je dat reservoir met losse rotzooi leegt. Nog een bijkomend voordeel: stofzuigers met zak maken meestal minder geluid dan die zonder zak. Het is dus maar net waar je voorkeur ligt.

Robotstofzuiger of handstofzuiger
Dan is daar natuurlijk ook nog de robotstofzuiger. Super handig als jij geen zin hebt in dat klusje. Het voordeel is dus duidelijk, maar er zitten ook een aantal keerpunten aan. Ten eerste heeft de robot het wat lastiger als het aankomt op kleine en smalle hoekjes. En kan die natuurlijk ook niet uit zichzelf de trap op. Ten tweede is het zo – vooral met goedkope modellen – dat ze niet altijd even goed objecten kunnen detecteren, bijvoorbeeld kinderspeelgoed of je huisdier die de behoefte op de vloer heeft gedaan. Ook werken die modellen niet altijd even goed op tapijt. Laminaat, PVC, houtvloeren en tegels zijn normaal gezien geen probleem, ook niet voor de goedkope robotstofzuigers. Overigens wordt de techniek van robotstofzuigers steeds verder verbeterd, maar houd er rekening mee dat de beste modellen relatief prijzig zijn. Qua kostenplaatje is dit dus niet de beste keuze. Als het financiële aspect voor jou geen probleem is dan kun je natuurlijk wel kiezen voor een degelijke robotstofzuiger voor een dagelijkse cleaning, met als aanvulling een handstofzuiger voor een wekelijkse grote beurt.

Overige factoren om op te letten
Naast bovengenoemde keuzes zijn er nog een aantal andere zaken waar je op zou kunnen letten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een stofzuiger met dweilfunctie, of let je specifiek op het geluidsniveau als je een hekel hebt aan lawaai. Heb je weinig stopcontacten of een groot huis? Dan komt een lange kabellengte goed van pas. En als je snel last hebt van je armen dan kies je voor een lichtgewicht stofzuiger. Neem eens een kijkje op vergelijkingssite DeBeste voor een uitgebreide koopgids met daarnaast ook de beste koop modellen van het moment. Je vindt hier veel advies op het gebied van zowel stofzuigers, alsook andere huishoudelijke apparaten. Zo weet je altijd je weg te vinden in het overvolle aanbod met tal van apparaten, en ontdek je aan de hand van tips en keuzes steeds weer wat goed bij je aansluit.

Woonplein Limburg