Kiezen voor zonnepanelen? Dit is waarom je het moet doen!

Kiezen voor zonnepanelen? Dit is waarom je het moet doen!
Zonnepanelen zijn hot topic, maar nog steeds is niet iedereen overstag. Zonde, want het aanschaffen van zonnepanelen brengt financieel voordeel met zich mee én het is daarnaast een goede keuze voor het milieu. We vertellen je graag wat meer over het rendement en de financiering van zonnepanelen, zodat je je bewust wordt van de voordelen die je met deze duurzame panelen kunt behalen.

Razendsnel terugverdienen
Een gemiddeld zonnesysteem gaat zeker twintig jaar mee of zelfs langer. Daarvoor investeer je meestal zo’n €3.500 tot €5.000, afhankelijk van je verbruik. De terugverdientijd die daarbij hoort is zes tot acht jaar. Tel uit je winst! Je kunt dus jarenlang de vruchten plukken van je zonnesysteem. Handig, ben je ook meteen van die hoge energieprijzen af. Wil je weten wat een zonnesysteem op jouw adres kost? Doe dan de Dakscan bij aanbieder Sungevity. Deze specialist kan jou bovendien persoonlijk adviseren en met je meedenken over hoeveel panelen je nodig hebt op basis van je (verwachte) verbruik.

Vrij van 21% btw
Wil je zonnepanelen kopen? In 2022 kun je middels een formulier van de Belastingdienst de btw in de meeste gevallen terug vragen. Vanaf 2023 hoef je voor die 21% zelfs geen moeite meer te doen, want dan wordt de btw compleet afgeschaft. De Belastingdienst merkte namelijk dat er veel vragen kwamen over het invullen van het formulier. Dus weg ermee! Hoe dan ook, die 21% scheelt je al snel €1.000 op de aanschaf van zonnepanelen.

Tijdelijke gemeentelijke subsidies
In Nederland staat verduurzamen hoog in het vaandel en daarom wordt er vanuit tal van gemeentes subsidie beschikbaar gesteld voor het nemen van duurzame initiatieven in huis. Dat kan gaan om het laten installeren van zonnepanelen, maar ook om het plaatsen van een warmtepomp, ledverlichting, et cetera. Neem eens een kijkje op de website van jouw gemeente om te zien of je momenteel van zo’n regeling gebruik kunt maken. Want ook dat scheelt weer op de aanschafprijs, waardoor de terugverdientijd korter wordt.

Financiering met lening
Heb je momenteel niet het geld op de plank liggen om ineens een dergelijk bedrag te investeren? Dan zou je nog een groene lening kunnen overwegen. Dit speciaal type lening is bedoeld voor het nemen van duurzame maatregelen. En het voordeel is dat de voorwaarden vaak erg gunstig zijn, waaronder een relatief laag rentepercentage en de mogelijkheid om tussentijds af te lossen. We raden je aan om voor jezelf een telsom te maken. Vaak zal zelfs met een lening + rente het alsnog financieel aantrekkelijk zijn om te kiezen voor zonnepanelen.

Goed voor waarde van het huis
Ben je van plan om over een tijdje je huis te koop te zetten en denk je dat het niet handig is om dan nu nog te investeren in zonnepanelen? Niets is minder waar, zo blijkt uit onderzoek van De Nederlandse Bank. Huizen met zonnepanelen blijken gemiddeld gezien €7.000 duurder verkocht te worden. Theoretisch gezien heb je je investering in zonnepanelen dan al terugverdiend. En tot de tijd dat je verkoopt profiteer jij van een lagere energierekening.

Invloed van salderingsregeling
Wellicht heb je vernomen dat de salderingsregeling gaat afbouwen vanaf 2025. Dat klopt, die daalt dan van 100% naar 64%, met een jaarlijkse afbouw van 9% per jaar. Vanaf 2031 gaat dat tarief compleet naar 0%. Hierdoor kun je minder of geen stroom meer terug leveren en maak je dus als het ware op dat gebied geen winst meer. Naar verwachting zal de terugverdientijd dan ook langer worden, circa negen jaar. Dat is natuurlijk alsnog lekker verdienen, ervan uitgaande dat zonnepanelen zeker twintig jaar meegaan. Maar goed, hoe eerder je instapt, hoe meer profijt van deze regeling. Laat je adviseren door een specialist en laat het aantal panelen daarom zo goed mogelijk afstemmen op je verwachte verbruik.

Woonplein Limburg