Het energielabel wordt veel duurder, dus regel het nog snel, ook als je geen directe verkoopplannen hebt.

Woonplein Limburg

Het energielabel wordt veel duurder, dus regel het nog snel, ook als je geen directe verkoopplannen hebt.

In 2015 hebben alle woningen een voorlopig energielabel gekregen. Vanaf die tijd kunnen woningeigenaren dit label zelf definitief maken. Bij de verkoop van de woning moet je als eigenaar een geldig energielabel kunnen overleggen. De bedoeling is om kopers meer bewust maken van de energiekosten en het bezuinigen hierop door het treffen van energiebesparende maatregelen. Vanaf 1 januari 2021 wordt een nieuw label ingevoerd en kan je dit niet meer zo goedkoop regelen. Een energiedeskundige zal vanaf volgend jaar moeten worden ingeschakeld en dit zal snel een paar honderd euro extra kosten met zich meebrengen. Daarom adviseren wij woningeigenaren die nog geen definitief label hebben aangevraagd dit nog voor het einde van 2020 te doen. Dus ook als je geen directe verkoopplannen hebt.

Hoe kom je als huiseigenaar aan een energielabel voor je woning?

Je kunt online je voorlopige energielabel inzien en bovendien een definitief energielabel aanvragen of vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat je huis energiezuiniger is gemaakt. Het energielabel blijft 10 jaar geldig. Dit doe je op de website van de overheid: www.energielabelvoorwoningen.nl

Na met je DigiD te zijn ingelogd, kun je de woninggegevens controleren en eventueel aanpassen. Zorg vooraf dat je bewijsmateriaal van besparende maatregelen, zoals rekeningen foto’s e.d. bij de hand hebt. Vervolgens dien je een deskundige kiezen die voor een bescheiden bedrag de aanvraag op afstand beoordeelt. Als de deskundige je gegevens heeft goedgekeurd, dan ontvang je het definitieve energielabel per e-mail van de Rijksoverheid. Na goedkeuring gegevens vindt de registratie van het definitieve label automatisch plaats.

Hoe krijg je na 1 januari 2021 een energielabel voor je woning?

Vanaf 1 januari 2021 maak je een afspraak met een energieadviseur. Deze komt langs en bekijkt je huis. De adviseur neemt alle kenmerken van de woning op zoals afmetingen, aanwezige isolatie, installaties etc. Op basis hiervan berekent de energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor de woning. Op die manier wordt het energielabel nauwkeuriger vastgesteld en is het mogelijk om verbeteringen voor te stellen. De aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het energielabel te staan. De kosten voor een energielabel komen straks al snel uit op € 200. Kortom, regel het nog snel, ook als je geen directe verkoopplannen hebt!