Huis verkopen? vind je verkoop makelaar op Woonpleinlimburg.nl

Woonplein Limburg

Overspannen markt, op welke opbrengst mag je rekenen?
Er staan weer iets meer woningen te koop maar de verkooptijden zijn nog steeds kort, dat hoef ik u niet uit te leggen. Ook niet dat het momenteel voor makelaars moeite kost om nieuwe panden in verkoop te krijgen. Makelaars grijpen hiervoor meerdere mogelijkheden aan, waaronder ook de steeds actiever wordende leadgenerators. Als consument word je hierbij een beetje op een dwaalspoor gezet. Je ontvangt doorgaans geen informatie van een aantal makelaars met tarieven en voorwaarden, nee je persoonsgegevens worden, al of niet met toestemming, doorgestuurd naar een aantal makelaars die daarvoor een pittige leadvergoeding willen betalen. Vervolgens gaan de makelaars zelf aan de slag om de aanvragers te benaderen. Als verkoper moet je dan ook kritisch zijn. Een makelaar die gouden bergen beloofd wat de verkoopprijs betreft, hoeft niet de beste te zijn. Maar het vaststellen van een reële opbrengst is momenteel geen sinecure. Vraagprijzen worden vaak overboden maar met hoeveel? Je hoort de gekste getallen, meer dan 10% boven de vraagprijs is absoluut geen uitzondering.

Op Woonpleinlimburg vind je meer dan 100 aangesloten makelaars
Je kunt deze op de homepage onder "makelaars" zoeken op plaats of naam. Vraag eventueel aan kennissen naar hun ervaringen met makelaars en voel dat er een klik is. Het is dan ook goed om enkele makelaars uit te nodigen om, enerzijds de verkoopkansen en mogelijke opbrengst te vernemen, anderzijds om de tarieven en voorwaarden te bespreken. Het is een van de weinige mogelijkheden om elkaar te beconcurreren, prijsafspraken zijn immers verboden. De courtage bedraagt doorgaans 1 tot 2% van de koopsom. Ook is het goed eventuele bijkomende kosten te kennen bij verkoop, maar ook als er geen succes is. Het credo “no cure no pay”, gaat lang niet altijd op. Bij de tussenvormen, of zogenaamde deeldiensten, doe je een deel van de werkzaamheden zelf. Uiteraard betaal je dan minder courtage. Bij het volledige pakket neemt de makelaar je al het werk en zorgen uit handen. Van het maken van een mooie verkoopbrochure, adverteren op websites zoals Funda en Woonpleinlimburg, alle bezichtigingen en onderhandelingen voeren tot het opmaken van de koopakte.

Welke gegevens heeft de makelaar nodig
Tijdens het verkoopgesprek maar zeker nadat u de opdracht heeft verstrekt zal de makelaar starten met het vormen van een verkoopdossier. Hiertoe behoren alle belangrijke stukken, zoals inzage in het eigendomsbewijs, kadastrale recherche, kosten en lasten van de woning, technische gebreken, lijst met roerende zaken, energielabel, tekeningen, taxatierapporten en overige juridische correspondentie. Al deze zaken heeft de makelaar nodig om gegadigden straks goed te kunnen informeren. Als de definitieve vraagprijs is vastgesteld kan de verkoop beginnen. Een spannende fase met bezichtigen, biedingsformulieren en een keuze maken voor de beste koper. Veel succes!