**Zo koop je je eerste (klus)huis kopen**

Zo koop je je eerste (klus)huis kopen

Kies je voor een eengezinswoning of een appartement? Ben je handig en klinkt een opknapwoning als een goed idee voor jou, of wil je een huis waar je zo in kan? Bij het kopen van je eerste huis komen veel vragen kijken. En naast wat je wil, is het ook belangrijk om goed te weten wat je kan. We helpen je graag een stukje op weg.

Voor je je op Funda begeeft, is het slim om te weten wat de mogelijkheden zijn voor jou. Wil je alleen kopen of samen met je partner, vriend of huisgenoot? Wat is het maandelijks inkomen waar de woonlasten van gedragen moeten worden? Verwacht je dat dit in de toekomst gelijk blijft, of staat er bijvoorbeeld gezinsuitbreiding op de planning waardoor je minder uren gaat werken? Laat aan het begin van je zoektocht je maximale hypotheek berekenen, zodat je realistisch aan je zoektocht kunt beginnen.

De hypotheek en de waarde van je huis De maximale hypotheek die je kunt krijgen is onder andere afhankelijk van de waarde van je huis. Marga Lankreijer-Kos, expert hypotheken; “Sinds 2018 kan je maximaal 100% van de waarde van je woning lenen, niet meer. Uiteraard is het afhankelijk van je maandelijks inkomen, of je dit bedrag daadwerkelijk mag lenen. In het geval van een kluswoning ligt dit anders.

Je kan dan, wederom als de ruimte er is om dit te bekostigen, 100% van de waarde van de woning ná verbouwing lenen. Bij verduurzaming van je woning is dit nog iets meer, je mag dan tot 106% van de marktwaarde van je woning na verbouwing lenen. Een taxateur zal bepalen wat de huidige waarde van de woning is en wat de marktwaarde na verbouwing zal zijn.”

De financiële haken en ogen Het klinkt goed, 100% van de waarde van de woning lenen. Dit is immers wat je nodig hebt. Toch zijn er diverse kosten die bij het kopen van een woning komen kijken, die niet meegefinancierd kunnen worden in deze 100%. De kosten koper bijvoorbeeld, dit bestaat uit de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de leveringsakte.

De hoogte van je kosten koper is afhankelijk van de waarde van de woning, de overdrachtsbelasting is 2% maar ook van je leeftijd. Kopers tot 35 jaar die een huis kopen ter waarde van maximaal €510.000,- worden vrijgesteld van overdrachtsbelasting.

Naast de kosten koper zijn er meer kosten die bij de aankoop van een huis komen kijken, die niet onder de 100% financiering vallen. Makelaarskosten bijvoorbeeld, of taxatiekosten. Een bouwkundige keuring kan verstandig zijn bij de aankoop van een klushuis, dan weet je precies hoe groot de klus is die je hebt aangenomen. Voor een huis met Nationale Hypotheek Garantie betaal je een provisie van 0,6% en vaak kost hypotheekadvies ook nog een beetje. De teller loopt flink op, op deze manier.

Je eigen geld Om duidelijk te maken hoe het zit met de extra kosten, hebben we een rekenvoorbeeld voor je gemaakt. Een redelijke starterswoning in Limburg kan je voor zo’n €250.000,- kopen, hier hebben we het voorbeeld dan ook op gebaseerd.

● Overdrachtsbelasting van 2%: €5.000,- ● Notariskosten: €1.200,- ● Een aankoopmakelaar: €4.500,- ● Taxatiekosten: €500,- ● Bouwkundige keuring: €350,- ● Advies- en bemiddelingskosten hypotheekadviseur: €2.500,-

Het totaalbedrag dat je aan extra kosten kwijt bent in bovengenoemd scenario, is €14.050,-. Ben je onder de 35 jaar oud en vrijgesteld van overdrachtsbelasting, dan kan je hier €5000,- op in mindering brengen. Al met al een flink bedrag dat je niet mee kan financieren, dit moet uit eigen zak worden betaald.

Heb je je maximale hypotheek laten berekenen en beschik je over een spaarpotje waar je de overige lasten mee kunt bekostigen? Dan kan de zoektocht beginnen. Ga niet over een nacht ijs en wees zo kritisch als je kan. Dan is het gat dat in je spaarrekening is geslagen voor de perfecte woning geweest.

Woonplein Limburg