Massaal bieden op een woning

Woonplein Limburg

Massaal bieden op een woning

Het komt steeds vaker voor, je mag meebieden op een woning waar veel belangstelling voor is. Voor iedereen gelijke kansen of toch meer iets van geïnteresseerden tegen elkaar uitspelen, wie zal het zeggen?

Je hebt een leuk huis gezien en belt de makelaar voor een afspraak. Voor of tijdens de bezichtiging vertelt de makelaar je dat er veel belangstelling voor de woning is. In overleg met de verkoper is besloten dat alle belangstellenden tot een bepaalde tijdstip mogen bieden en dat verkoper daarna een keuze zal gaan maken.

Enerzijds is dit natuurlijk een handige methode van de makelaars om de belangstelling en snelheid van handelen bij kopers aan te wakkeren. Maar, omdat het steeds vaker voorkomt, anderzijds tevens het bewijs dat het geen gebakken lucht is. Zeker voor woningen die aantrekkelijk zijn gelegen en in een dermate staat zijn dat je er zo in kunt trekken.

Wat is wijsheid en hoe houd je je hoofd koel als je hele lijf zegt, hier wil ik wonen? Er is immers minder tijd voor onderzoek, je moet snel handelen. Een aankoopmakelaar kan vaak snel schakelen en meedenken, dus dat kan een goede overweging zijn. Naast de hoogte van de prijs kunnen voorwaarden een grote rol spelen. Ben je flexibel wat de aanvaardingstermijn betreft? Welke ontbindende voorwaarden wil je laten opnemen? Hoe meer voorwaarden je stelt, des te groter de kans dat de verkoper voor een ander kiest.

Na de biedsessie is het wel de bedoeling dat er ook echt een keuze wordt gemaakt uit de bieders en dat niet opnieuw onderhandelingsrondjes van start gaan. Maar als verkoper nog niet tevreden is kan het soms alle kanten opgaan. Wordt jouw bieding gekozen, dan zal de makelaar de koopakte opstellen. Na ondertekening heb je als koper nog altijd drie dagen bedenktijd. Misgegokt? wanhoop niet, nieuwe kansen zullen zich blijven aandienen.