Wat kun je doen tegen warme zomers?

Wat kun je doen tegen warme zomers?
De meeste Nederlanders snakken naar een echte, grijze, Hollandse winter wel naar een beetje zon. De zomers worden door de klimaatverandering ook hier steeds warmer, dus de meeste zonliefhebbers hoeven minder vaak uit te wijken naar Spaanse stranden voor hun jaarlijkse dosis vitamine D. Hoewel we in dit koude kikkerland misschien stiekem blij zijn met deze verandering, heeft het vooral veel nadelen. En niet alleen voor de natuurlijke ecosystemen op de planeet, ook juist voor ons als Nederlanders. Wij zijn namelijk niet gewend aan temperaturen hoger dan 30 graden, wat de afgelopen zomers steeds makkelijk haalden. Gelukkig valt er wat aan te doen.

De airconditioner
Tot voor kort kende menig Hollander de airco vooral uit de bus, auto of het vliegtuig en van de vakanties. Inmiddels hebben steeds meer kantoren, winkels en scholen ook airconditioning. Dit apparaat is dan ook een zeer nuttige uitvinding voor de tijd waarin wij leven. Wanneer je in de zomer of nazomer aan het werk bent en weer eens zwetend achter je computer zit, zal je je misschien afvragen waarom je niet naar kantoor bent gegaan waar het lekker koel is door de airco. Het goede nieuws is: je kunt thuis eenvoudig airconditioning laten installeren.

Verschillende soorten airconditioner
Airco’s komen in alle soorten en maten. Je hebt ook airconditioners die je in meerdere ruimtes kunt plaatsen maar aan één buitenunit vast zitten. Dit heet de duo split airco en is uitstekend geschikt voor wanneer je meer kamers van airco wil voorzien. Binnen deze ruimtes kun je ook nog van temperatuur wisselen, dus je kunt alles precies zo afstellen als jij wil. Ook is er nog het VRF systeem, de multi split airco en de single split airco. Zo weet je zeker dat er ook voor jouw huis of kantoor een systeem tussen zit dat past.

Zelf installeren
Met sommige eenvoudigere airconditioners heb je het voordeel dat je zelf de installatie mag doen. Dit geldt voor airconditioning systemen met minder dan drie liter aan koelmiddel. Het nadeel hiervan is dat deze airco’s vaak niet genoeg kracht hebben om een hele kamer, laat staan een heel huis van de juist temperatuur te voorzien. Daarom kun je vaak beter voor een groter model gaan en een airco installateur laten komen die het op professionele en vakkundige wijze voor je oplost. Ook het installeren van een kleiner systeem is namelijk ingewikkeld en vraagt een bepaalde expertise.

Voordelen airco en andere oplossingen
Natuurlijk zijn er behalve de airco meer oplossingen voor het koel houden van je huis of kantoor. Nederlandse huizen zijn gebouwd om zoveel mogelijk licht binnen te laten, waardoor we grote ramen hebben. Als je in Italië rondloopt zie je nergens zulke grote ramen, en met een reden: deze laten namelijk ook alle warmte binnen. Kleinere ramen zullen wellicht niet aantrekkelijk klinken, evenals het laten installeren van een warmtepomp met een koelsysteem onder de grond is het namelijk een behoorlijke uitgave en veel gedoe. Een airconditioner kan vaak ook je huis verwarmen, waardoor je geen CV meer nodig hebt. Hierdoor is het een ideaal middel om in deze tijden je huis op temperatuur te houden het hele jaar door.

Woonplein Limburg